Okruglice od svježeg sira

Često pripremam ove divne okruglice. Ponekad za večeru, ponekad za lagani ručak, ponekad ih napravim slane bez krušnih mrvica pa ih poslužim kao prilog uz mesni umak.

A u slatkoj varijanti ih možete poslužiti samo posipane šećerom sa cimetom, uz marmelade i pekmeze ili pak prelivene kiselim vrhnjem. 

A ovaj recept zaista ne traži točno vaganje svih namirnica pa ću ga i prenijeti u izvornom obliku gdje se brašno i griz mjeri šakama. Upravo u tome je i dio čari ovih okruglica. Priprema im je vrlo jednostavna :). 

Recept sam davnih dana prepisala od jedne divne sretne žene pa su i ove okruglice poznate kao sretne :). 





500 g svježeg sira
4 šake oštrog brašna
1 šaka griza (pšeničnog ili pirovog)
2 jaja
malo soli

za preljev:
2 žlice maslaca
2 žlice ulja
6 žlica krušnih mrvica

šećer i cimet

Sve sastojke pomiješati vilicom i mokrim rukama raditi okruglice.
Staviti ih u kipuću slanu vodu. Nakon što isplivaju na površinu kuhati ih još 15 minuta.
Za to vrijeme u širokoj tavi otopiti maslac i dodati mu ulje te krušne mrvice. Lagano ih popržiti do svjetlo smeđe boje. Skloniti s vatre dok se okruglice ne skuhaju pa onda pažljivo šupljikavom žlicom vaditi jednu po jednu okruglicu i stavljati ih na popržene krušne mrvice. Lagano svaku okrenuti tako da se cijela obloži.

Poslužiti tople posipane šećerom i cimetom ili uz pekmez po želji.  


Primjedbe

Najčitanije